Zo creëer je een stabiele financiële basis in onzekere tijden.

Zo creëer je een stabiele financiële basis in onzekere tijden.

Het is een understatement om te zeggen dat het rare tijden zijn. De pandemie maakt, net zoals het normale leven, ook het bedrijfsleven niet veel makkelijker. Ondernemen is al spannend, laat staan tijdens een pandemie. Juist daarom is het belangrijk om voor jezelf een goede financiële basis te creëren, om te voorkomen dat je in de problemen komt in de toekomst, bijvoorbeeld tijdens een nieuwe lockdown.

Weet wat je opties zijn
Als je in totale paniek bent, is het lastig om een juiste beslissing bent. Daarom is het slim om voorbereid te zijn, voordat we weer een nieuwe lockdown of ander soort crisis ingaan.

Bekijk van tevoren wat je opties zijn. Wellicht kun je alvast een extra inkomstenbron voor jezelf creëren, iets wat je kunt blijven doen tijdens een lockdown. Denk daarbij bijvoorbeeld op een webshop waarin je de producten verkoopt die je normaliter in je salon verkoopt. Je kunt ook alvast uitgebreid uitzoeken op welke tegemoetkomingen je potentieel recht hebt, zodat je daar direct aanspraak op kunt maken wanneer het nodig is.

Zorg voor een back-up
Het is makkelijk om al je geld uit te geven, zeker nadat je lange tijd zonder inkomsten hebben gezeten. Juist nu is het enorm belangrijk dat je zorgt voor een back-up, iets waarop je zeker een aantal weken of maanden kunt terugvallen.

Elk kleine beetje helpt, dus probeer zoveel mogelijk geld opzij te zetten, totdat we zeker weten dat we geen lockdown meer in gaan. De volgende tips kunnen je daarbij ook helpen.

Houd je uitgaven in de gaten
We weten allemaal dat geld er een stuk makkelijker uit gaat dan dat het binnen komt. Om meer grip op je uitgaven te krijgen, is het handig om precies bij te houden waar je je geld aan uitgeeft. Grote kans dat je genoeg uitgaven tegenkomt die je na een kritische overweging waarschijnlijk wel kunt weglaten. Wanneer je weer een verminderd inkomen hebt – tijdens een lockdown bijvoorbeeld – weet je meteen welke uitgaven je kunt skippen.

Een handig trucje om je uitgaven te onderscheiden, is om twee tabellen te maken: noodzakelijke, en niet-noodzakelijke uitgaven. Een voorbeeld van niet-noodzakelijke uitgaven zijn abonnementen op streamingdiensten en sportscholen.

Bespaar op luxe producten
Je kunt ook kijken of je de noodzakelijke uitgaven kunt verminderen, door bijvoorbeeld vaker te kiezen voor minder luxe producten. Ook als de feestdagen en verjaardagen eraan komen, kun je eens kritisch bekijken of je misschien vaker een DIY-cadeau kunt geven, of simpelweg minder uitbundige cadeaus. Het gaat om het gebaar, toch?

×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?