6 social media tips die elke saloneigenaar moet weten

6 social media tips die elke saloneigenaar moet weten

Je kunt er niet meer omheen; ook in de beautybranche is online branding een cruciaal onderdeel geworden van de bedrijfsvoering. Het grote voordeel van social media is dat het enorm toegankelijk is, dus ook voor ondernemers. Je kunt veel met social media: je verhaal vertellen, je klanten bereiken, je klantenkring vergroten en een online community opbouwen.

Hoe toegankelijk het ook is, toch kan het best lastig zijn om jezelf en je bedrijf op de juiste manier neer te zetten op social media. Hoe zorg je ervoor dat potentiële klanten, na het zien van jouw social media, zin hebben om bij jou in de stoel te komen zitten? 

Kijk goed waar je klanten aanwezig zijn.
Het heeft geen zin om jezelf op een kanaal te plaatsen waar je klanten niet zijn. Er zijn enorm veel social-mediaplatforms, en het is handig om van tevoren onderzoek te doen waar jouw klanten zich voornamelijk bevinden. Dat hoeft geen uitgebreid onderzoek te zijn. Het helpt al enorm om een week lang aan elke klant te vragen welk social-mediaplatform zij het liefst gebruiken. Daarnaast kun je kijken naar de statistieken; oudere klanten gebruiken vaak voornamelijk Facebook, terwijl Generation-Z klanten en Millennials zich eerder op Instagram bevinden. 

Vergroot je bereik met insta-stories.
Nu je eenmaal gevestigd bent op een of meerdere kanalen, waaronder waarschijnlijk Instagram, is het goed om gebruik te maken van de verschillende mogelijkheden. Een veelgemaakte fout is het enkel posten van content op de feed. Waarom fout? Omdat een heel groot deel van de Instagrammers zich prima vermaakt met enkel story’s. Zorg dus dat je content creëert voor zowel de feed als de story’s. 

Focus niet enkel op één kanaal
Het is prima om een kanaal als hoofdkanaal te gebruiken, maar vergeet niet dat er ook andere kanalen dan Instagram en Facebook zijn die goed zijn voor je online vindbaarheid. Tegenwoordig is TikTok ontzettend groot, en er zijn genoeg mensen in de beautybranche die daar inmiddels al een enorme following hebben opgebouwd. Wees vooral creatief en laat ook online zien wat jij als artiest in huis hebt!

Maak gebruik van de nieuwe technologieën
De technologie staat nooit stil, ook in de beautybranche niet. Naast geweldige salon-software (die je hopelijk al gebruikt!) zijn er ook andere handige tools die je online kunnen helpen. Zo klinkt e-mailmarketing nu misschien nog als een vaag begrip, maar er zijn fantastische e-mailmarketingtools zoals Mailchimp die het leven een stukje makkelijker maken. Daarmee kun je gemakkelijk nieuwsbrieven en acties onder de aandacht brengen van je klanten. 

Daarnaast zijn er ook handige tools die het je gemakkelijk maken om je content in te plannen op verschillende kanalen. Zo kun je in enkele klikken de content voor de hele week inplannen voor bijvoorbeeld Instagram en Facebook. Zo kun jij je nog meer focussen op wat je het liefst doet, en hoef je niet lang bezig te zijn met je online marketing. 

Versla het algoritme
Op social media aanwezig zijn is stap één. Nu is het tijd om te zorgen dat je ook daadwerkelijk wordt gezien. Om dit te doen, moet je het algoritme verslaan. Het algoritme is het systeem dat er voor zorgt dat bepaalde posts bij bepaalde mensen in hun tijdlijn tevoorschijn komen. Daar wil jij natuurlijk tussen zitten! Engagement op jouw content is een enorme booster voor jouw plekje in het algoritme, en daar heb jij gelukkig wel een beetje invloed op. Probeer engagement op te roepen door vragen te stellen, mensen te taggen, en prikkelende content te plaatsen. Zo kom jij hoog in de tijdlijn van jouw volgers en wordt je gezien door nog meer mensen!

Daarnaast kun je jezelf verzekeren van een goed plekje in het algoritme door op de juiste tijden te plaatsen. Voor Instagram geldt de regel: tussen 19:00 en 22:00 is de beste posttijd. Ook kun je beter nooit meerdere posts per dag plaatsen, daar wordt het algoritme niet zo gelukkig van.

Maak tijd voor online marketing
Je wilt natuurlijk lekker bezig zijn met waar jij het allerbeste in bent, maar daar heb je wel iets voor nodig: klanten! Die klanten kun jij, met een beetje tijd en moeite, echt binnenhalen door middel van online marketing. Zorg ervoor dat de marketing van jouw bedrijf geen ondergeschoven kindje wordt. Maak er tijd voor, plan elke week of elke maand een vast moment in om er flink mee aan de slag te gaan. Marketing waar tijd en aandacht in zit, werkt meestal beter dan een post die je eventjes gauw maakt. Denk na over hoe je jezelf online neerzet. Later zul je jezelf dankbaar zijn. 

Meer lezen? Lees hier hoe je een financiële basis voor jezelf creëert. 

×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?