Zo hanteer je de prijzen die je waard bent

Zo hanteer je de prijzen die je waard bent

Vele kappers en anderen in de beautybranche zijn in de wereld gestapt vanuit hun persoonlijke interesse, hun passie voor het vak. Rijk worden is niet de reden waarom ze ooit met hun beroep zijn begonnen, maar dat betekent niet dat geld niet belangrijk is.

Als je net begint is het natuurlijk niet erg om wat lager te zitten in je prijzen, maar na een paar jaar krijg je het waarschijnlijk drukker en kom je misschien wel voor de volgende keuze te staan: een klantenstop of je prijzen omhoog. Dit levert vaak stress op, want hoe weet je eigenlijk wat je waard bent als professional? Hoe bespreek je een prijsverhoging met je klanten? Wat als je klanten weggaan omdat ze je te duur vinden? Wij geven je een aantal tips die jou kunnen helpen bij het verhogen van je prijzen. 

 1. Schrik niet als klanten vertrekken
  Je zit waarschijnlijk in je vak omdat je het heerlijk vindt om anderen te verzorgen. Als jij je prijzen omhoog gooit en sommige klanten ervoor kiezen ervoor om bij je weg te gaan, dan kan dat even schrikken zijn. Heb jij dan een fout gemaakt? Moet jij niet enkel kiezen voor het welzijn van je klanten? Nee, in dit geval niet. Jij rekent simpelweg wat je waard bent en je klanten zullen dat begrijpen. 
 1. Wees niet bang om over geld te praten
  Het kan enorm helpen om open en eerlijk over geld te praten met je klanten. Als jij duidelijk maakt waarom je bepaalde prijzen aanhoudt kan het ook makkelijker te verklaren zijn waarom je je prijzen verhoogt.

  Een goede tip om dit makkelijker te maken, is door het altijd te hebben over hoeveel je klanten in zichzelf willen investeren, in plaats van wat ze voor een behandeling willen betalen. Dan realiseren je klanten zich hopelijk sneller dat ze dat geld niet alleen voor jou neerleggen, maar dat het een investering is in hun eigen welzijn.
 1. Verbeter je klantervaring 
  Voordat je je prijzen gaat verhogen kun je eens goed nadenken over wat je kunt doen om de klantervaring nog beter te maken. Het is niet erg om bij een hogere prijs ook iets meer service te bieden, zolang je maar wel de winst eruit haalt waar je op doelt. Het zijn vaak kleine aanpassingen die de hele klantervaring een boost kunnen geven. Denk aan af en toe een extra hoofdmassage, hier en daar een proefproduct en een uitgebreid consult voor elke behandeling.
 1. Bied garantie
  Wat kan helpen bij het verhogen van je prijzen is het aanbieden van garantie. Hiermee verlaag je het risicogevoel en de angst voor geldverspilling bij je klanten, omdat ze gegarandeerd tevreden zullen zijn met de uitkomst. 
 1. Kijk naar je concurrentie 
  De makkelijkste manier om de hoogte van je prijs te bepalen is door jezelf te vergelijken met je concurrenten. Bekijk eens goed met welke concurrenten jij jezelf durft te vergelijken als het gaat om skills en klantervaring, en vind uit welke prijzen zij vragen. Zo kom je al snel tot prijzen die ook bij jouw business passen.
 1. Reken meer voor jouw specialiteiten 
  Vergeet niet dat als je ergens in gespecialiseerd bent, klanten daarvoor graag naar jou komen. Jij hebt daar veel extra tijd, geld en moeite in gestoken en dat uit zich in jouw skills en resultaten. Klanten vinden het vaak niet erg om daar wat extra geld voor neer te leggen, dus kun jij meer geld vragen voor je specialisaties.
 1. Wachtlijst betekent prijzen omhoog 
  Twijfel je weleens of je jezelf een salarisverhoging mag geven? Wanneer je een wachtlijst hebt hoef je daar niet meer over te twijfelen. Dat is het uitgerekende moment om je prijzen te verhogen. Als je een wachtlijst hebt is het niet erg als er een aantal klanten vertrekken na je prijsverhoging. Niemand blijft voor eeuwig op een wachtlijst staan, dus je kunt er maar beter gebruik van maken. 

Meer lezen? Lees hier hoe je tijd bespaart in de salon.
Inspiratie nodig? Lees hier hoe saloneigenaar Renée haar salon heeft ingericht.

×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?