Zó brengen hashtags jouw content naar een hoger level

Zó brengen hashtags jouw content naar een hoger level

Vandaag wil ik het hebben over hashtags, je kent ze wel. Een hashtag is te herkennen aan het hekje (#) dat voor het woord staat, zo dus: #hashtag. Hoewel hashtags op bijna alle socialmediaplatforms te gebruiken zijn, wil ik het vandaag specifiek hebben over Instagram.

Hashtags zijn zolang ik me kan herinneren al onderdeel van social media, maar voor veel mensen is het nog steeds niet helemaal duidelijk waarom ze er zijn en wat hun doel is. Als je nog steeds geen hashtags in je posts gebruikt, begin daar dan nu mee! Het kan geen kwaad en ze kunnen een gigantisch verschil maken in je vindbaarheid op social media. Vooral op Instagram zijn ze echt handig. Laten we verder gaan en eens dieper ingaan op waarom ze zo belangrijk zijn, hoe ze werken en hoe jij ze het beste kunt inzetten. 

Waarom hashtags gebruiken?
Lange tijd werden hashtags door bijna iedereen op social media gebruikt zonder dat ze echt wisten wat ze deden. Ze werden vaak als humoristische toevoeging aan een tekst toegevoegd zonder echt een doel te hebben. Maar wist je dat hashtags echt een functie hebben? Wanneer jij een hashtag gebruikt kan iedereen jouw post namelijk vinden wanneer ze zoeken op die specifieke hashtag. Als je graag meer mensen wilt bereiken en meer volgers wilt genereren zijn hashtags daarom zeker een belangrijke toevoeging.

Je kunt er op Instagram tegenwoordig zelfs voor kiezen om een hashtag te volgen, net zoals dat je andere personen volgt. Handig toch? Daarnaast helpen hashtags je om in het juiste algoritme terecht te komen. Zo wordt jouw content automatisch getoond aan mensen die interesse hebben in jouw vakgebied! 

Er zijn een aantal dingen die je moet weten over hashtags voordat je ze gebruikt. Namelijk:

 • Als je een privéprofiel hebt heeft het geen zin om hashtags te gebruiken
 • Je kunt geen speciale tekens gebruiken in hashtags
 • Hashtags plaatsen onder posts van anderen heeft geen zin 
 • Je kunt hashtags ook in een reactie onder je eigen post plaatsen
social media apps

Grote en kleine hashtags 
Op Instagram worden de hashtags verdeeld op basis van gebruiksvolume. Dit volume heeft te maken met hoe vaak een dergelijke hashtag wordt getagd in posts. Wanneer je op Instagram bij het schrijven van een post een #hashtag intypt kun je automatisch zien hoe vaak die hashtag is gebruikt. 

Zowel grote als kleine hashtags hebben voor- en nadelen. Grote hashtags hebben als voordeel dat ze vaak worden bekeken en gevolgd en dat je daarmee dus je kansen vergroot om gevonden te worden. Tegelijkertijd kan dat een valkuil zijn omdat ze zo vaak worden gebruikt dat het lastig is om ertussen te komen en te worden opgemerkt.

Kleinere hashtags zijn handig omdat je daartussen sneller gezien wordt. Er zijn minder posts met die hashtag dus jij valt meer op. Het enige nadeel is dat deze meestal minder vaak worden gevolgd.

Uiteindelijk is het verstandig om een goede mix van grote, middelgrote en kleine hashtags te gebruiken zodat je de ultieme vindbaarheid creëert. Je kunt op Instagram maximaal 30 hashtags per post gebruiken, dus je zou bijvoorbeeld 10 grote, 10 middelgrote en 10 kleine hashtags kunnen toevoegen. 

Welke hashtags zijn ideaal voor jouw salon?
Het is voor jouw salon natuurlijk belangrijk dat je door de juiste mensen wordt gevonden. Daarom is het van belang dat je niet zomaar hashtags gebruikt, maar vooral de hashtags die relevant zijn voor jouw salon. Vaak is het echter zo dat hele specifieke hashtags een kleiner volume hebben, dus je zult ook minder specifieke hashtags moeten toevoegen. Blijf wel een beetje in de buurt van het onderwerp en voeg geen gekke hashtags toe die niks met jouw salon/branche te maken hebben. 

instagram on laptop and phone

Er zijn verschillende soorten hashtags. Het is handig om te weten welke soorten er zijn en hier een mix van te gebruiken. Dit zijn de meest voorkomende soorten hashtags:

 • Product/service hashtags. Dit wordt vaak gebruikt door bedrijven. Als je bijvoorbeeld een bepaald merk, product of service in je salon gebruikt kun je daarvoor een hashtag gebruiken. Als salon kun je bijvoorbeeld #hairsalon #hairdresser #balayage #kevinmurphy gebruiken! Helemaal afhankelijk van welke behandelingen je doet en welke merken/producten je gebruikt. 
 • Niche hashtags. Dit is handig voor bedrijven die opereren in een bepaalde niche, bijvoorbeeld een salon gespecialiseerd in zwart haar. Zij kunnen dan de hashtag #Blackhairsalon gebruiken, zodat ze makkelijker de juiste mensen aantrekken. 
 • Branded hashtags zijn handig als je een community wilt opbouwen. Zo kunnen mensen jouw bedrijf makkelijk vinden. Ook je community kan de hashtag gebruiken. 
 • Tijdelijke campagne/event hashtags worden vaak gebruikt bij een gesponsorde campagne. Voor veel salons is dit overigens niet zo interessant. Als je zelf een speciaal moment of evenement heb kun je ook een tijdelijke hashtag gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan #[YOURNAME]salonopening2021. 
 • Industry Instagram hashtags worden door verschillende community’s op Instagram bedacht en gebruikt. Zo kun je makkelijk gevonden worden als je ook onderdeel bent van zo’n community. In het geval van een kapper zou dat #hairdressersofInstagram kunnen zijn. 
 • Cultural movements hashtags worden gebruikt bij grote culturele bewegingen, zoals bij de #blacklivesmatter beweging. Echt vaak zul je dergelijke hashtags waarschijnlijk niet gebruiken, maar weet dat je er soms wel je voordeel uit kunt halen.
 • Locatie hashtags zijn handig als je graag in een specifieke locatie wordt gevonden, wat voor salons meestal wel handig is. #SalonAmsterdam #hairamsterdam zijn daarvan goede voorbeelden.

Wanneer je de hashtags gaat samenstellen voor je Instagram content zul je eerst moeten overwegen wat het doel is van je post. Bij de meeste ‘algemene’ posts zul je dezelfde hashtags kunnen gebruiken. Soms kun je wat afwisselen, bijvoorbeeld bij een specifiek evenement. Zorg in ieder geval dat je een goede mix gebruikt van grote, kleine, en de verschillende soorten hashtags, zodat je door zo veel mogelijk relevante personen wordt gevonden. 

Tools om hashtags te vinden
Als laatste wil ik je als tip geven om een hashtag tool te gebruiken. Ik gebruik zelf “Later” waarin in content inplan. Daarin zit een hashtag tool gebouwd die handige suggesties geeft en ook laat zien wat het volume van de hashtag is. Zo zijn er nog veel andere handige hashtagtools die je hierbij kunnen helpen. 

×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?