Waarom & hoe je grenzen opstelt in je salon

Waarom & hoe je grenzen opstelt in je salon

Als saloneigenaar kan het enorm schelen om duidelijke grenzen op te stellen in de salon, anders kun je de vrijheid waarvoor je hebt gekozen weer heel snel uitzwaaien. Goede grenzen kunnen de klantervaring verbeteren en ze voorkomen dat jij in een burn-out terecht komt. 

Als je geen gezonde grenzen opstelt tussen jou en je klanten, wordt het veel te makkelijk om jezelf kwijt te raken in je werk en je eigen grenzen dag na dag weer te overschrijden. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, want keer op keer plan je tóch weer een klant in op je vrije dag en neem je weer dat telefoontje om 22:00 op. Het gevaar van zulke gewoontes is dat je het plezier in je vak verliest omdat je te veel en te vaak je klant boven jezelf verkiest. Ze zorgen voor een ongezond verwachtingspatroon bij je klanten, dus je kunt beter vroeg beginnen met het opstellen van grenzen. Uiteraard is het helemaal aan jezelf wat die grenzen voor jou zijn, maar hier zijn een aantal voorbeelden van veel voorkomende regels in salons.

Afzeggingen en laatkomers 
Tijd is geld, dus het opstellen van duidelijke grenzen over afzeggingen en laatkomers is enorm belangrijk. Als je dit niet doet kan het gebeuren dat sommige klanten keer op keer te laat komen/afzeggen en misbruik maken van de situatie. Hoe vaker het gebeurt, hoe moeilijker het wordt om er wat van te zeggen. Natuurlijk zul je aan het begin van je business niet al te streng omgaan met dit soort dingen, maar naarmate je het drukker krijgt is het logisch om minder coulant te zijn.

Communiceer altijd duidelijk naar je klanten wat de consequenties zijn als zij te laat komen of een afspraak te laat afzeggen. Zorg dat je klanten weten wanneer zij een afspraak uiterlijk kunnen afzeggen, bijvoorbeeld binnen 24 uur. 

Berichtjes en belletjes buiten werktijden
Tegenwoordig hebben de meeste saloneigenaren hun klanten gewoon op whatsapp. Dat is handig, maar zorgt er ook voor dat je klanten je makkelijk buiten werktijden kunnen appen en bellen. Ook hiermee verschilt het per saloneigenaar wat ze prettig vinden. De een vindt het helemaal niet erg om op een vrije dag een appje te beantwoorden terwijl de ander daar enorme stress van krijgt. Bedenk goed voor jezelf wat jij belangrijk vindt en hoe je hiermee om wilt gaan.

Tip: Stel een automatisch antwoord in op Whatsapp buiten werktijden. Zo krijgen klanten die jou buiten werktijden appen automatisch een berichtje zodat ze weten dat jij later contact met ze opneemt. 

Klanten inplannen op vrije dagen
Grenzen stel je niet alleen op voor je klanten, maar ook voor jezelf. Het is heel makkelijk om toch nog even een klant in te plannen op je vrije dag, maar als dit een gewoonte wordt kun je je vrije dagen binnenkort allemaal gedag zeggen. Dit zal steeds moeilijker worden naarmate je het drukker krijgt, maar juist dan heeft je business die ene klant op je vrije dag minder hard nodig. Het kan helpen om een afspraak met jezelf te maken, bijvoorbeeld: Ik plan maximaal één extra klant per week/maand in op mijn vrije dag. Het is natuurlijk helemaal aan jezelf hoe je dit wilt invullen.

Je klanten op de hoogte stellen 
Als beginnende ondernemer zal je vast iets vaker je eigen regels overschrijden. Als het jou helpt om je klantenkring op te bouwen is dat natuurlijk logisch, maar vraag jezelf wel altijd af: hoe ver is te ver? Hoe vaak laat je het toe dat een klant te laat komt, afzegt of ‘s avonds laat nog belt voor een afspraak? Luister goed naar jezelf en bekijk wanneer jij je comfortabel genoeg voelt om strenger om te gaan met bepaalde regels en klanten. Het kan zomaar gebeuren dat je een aantal klanten verliest omdat je je regels verscherpt, maar als je klantenkring groot genoeg is zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn.

Als je je regels aanpast, geef dan zelf het goede voorbeeld aan bestaande klanten. Je hoeft de nieuwe regels niet te pushen naar je klanten, maar breng het ter sprake wanneer het nodig is. Zegt je klant voor de zoveelste keer af? Leg dan uit dat je regels daarin zijn veranderd. Belt je klant weer eens om 22:00? Neem dan niet op en bel de volgende dag terug. Zo leren je klanten om te gaan met jouw grenzen. 

×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?