Deze 8 services zijn onmisbaar voor de perfecte salonervaring!

Deze 8 services zijn onmisbaar voor de perfecte salonervaring!

Kapper zijn gaat in de basis natuurlijk vooral om hoe goed jouw kappers-skills zijn, maar toch gaat de gehele ervaring van jouw klanten om veel meer. Het gaat om de kleine dingen, de extra service die je biedt om je klanten een goed gevoel te geven. Je wilt de ultieme salonervaring creëren. Wij hebben 8 tips voor je op een rijtje gezet die belangrijk zijn om deze ultieme ervaring te creëren!

Voor de behandeling

1. Geef je klanten een warm welkom in je salon
De eerste impressie is alles. Vanaf dat moment voelt een klant zich wel of niet comfortabel in jouw salon. Het is eigenlijk vrij makkelijk om je klanten op een fijne manier te verwelkomen, maar toch gaat dit vaak nog mis. Het belangrijkste is: doe alles met aandacht en denk na over hoe je zelf graag verwelkomd zou willen worden. Als je in de wachtruimte zit, wil je dan dat iemand je naam roept, of wil je liever dat iemand netjes naar je toeloopt en je vriendelijk vraagt om mee te lopen? Juist, die tweede. Waarom? Omdat het persoonlijk aanvoelt, omdat iemand de tijd voor je neemt.  

2. Zorg dat je klant zich comfortabel voelt tijdens het wachten 
Ook het wachten is een belangrijk onderdeel van de gehele salonervaring. Wat is de sfeer in de wachtruimte? Voelen je klanten zich daar op hun gemak? Hebben je klanten iets te doen in de wachtruimte, zoals een tijdschrift lezen?

Zeker als je klant lang moet wachten kan het geen kwaad om wat extra service aan te bieden. Loop af en toe even langs, vraag of je klant nog wat nodig heeft, bied een extra drankje aan. Zorg dat je klanten weten dat je ze niet vergeten bent. Het hoort allemaal bij de perfecte salonervaring! 

3. Houd een consult en luister goed
Dit gaat vaak nog mis, écht luisteren naar klanten. Je kunt er van uitgaan dat negen van de tien klanten met een specifieke wens jouw salon binnenkomen, dus luister goed wat deze wensen zijn. Vraag altijd even hoe de vorige behandeling was bevallen en wat de specifieke wensen van vandaag zijn. Haast je vooral niet,  je zult al gauw merken dat je klanten veel duidelijker zullen zijn als zij hiervoor echt de tijd krijgen. Dit geeft ook de ruimte om samen na te denken en te sparren over het perfecte plan!

Een consult hoeft niet altijd een losse afspraak te zijn, je kunt ook 10 minuten extra inplannen om rustig alles door te spreken.

4. Respecteer de tijd van je klanten
Jij hebt het zelf waarschijnlijk ontzettend druk, maar vergeet niet dat jouw klanten ook mensen zijn met ieder een eigen, gevulde agenda. Iedereen heeft het druk en terwijl jij tijd voor hen vrijhoudt, doen zij dat ook voor jou. Vergeet dat nooit! Ga daarom altijd slim met je tijd om, plan je afspraken goed in en zorg dat je klanten niet uren hoeven te wachten totdat ze aan de beurt zijn. 

Bron: Treatwell

Tijdens de behandeling

5. Geef aandacht aan hun wensen en behoeften
De wensen en je behoeften van je klant gaan verder dan wat ze met hun haar willen laten doen. Ook de kleine dingen zijn belangrijk, zoals het aanbieden van een drankje of een tijdschrift tijdens de behandeling. Veel klanten brengen een bezoekje aan de salon omdat ze op zoek zijn naar een verwen- en rustmomentje, dus zorg dat ze dit dus ook zo ervaren. Tijdens het hele bezoek aan jouw salon staat je klant centraal, dus let goed op hoe het met je klant gaat! 

Tip: Niet alle klanten vinden het prettig om tijdens de gehele behandeling te praten. Je kunt gewoon aan je klanten vragen wat ze willen doen tijdens de behandeling, zoals gezellig praten, werken op hun laptop of een tijdschrift lezen.

6. Geef advies, maar dring het niet op 
Jij bent de professional, maar uiteindelijk moet jouw klant het resultaat mooi vinden. Iedereen heeft een andere smaak, dus neem het niet persoonlijk op als een klant jouw advies niet aanneemt. Natuurlijk is het ook belangrijk dat jij iets creëert waar je zelf achter staat, dus kijk altijd of je een goede middenweg kunt vinden waar jullie allebei tevreden over zijn.

Na de behandeling  

7. Werk aan een echte relatie 
Hoe beter je relatie met je klant, hoe beter de resultaten en hoe groter het vertrouwen. Als je een goede relatie hebt met je klanten, durven jij en je klanten sneller eerlijk naar elkaar te zijn en kun je verwachten dat je klanten vaker terugkomen. Neem de tijd om een goede relatie op te bouwen, leer je klanten kennen en toon oprechte interesse hun leven.

Blijf ook buiten de salon in contact met je klanten. Het zijn de kleinste gebaren die een verschil maken. Stuur een verjaardagskaartje, vraag hoe de behandeling was bevallen of vraag naar iets wat je tijdens de behandeling hebt besproken. Zo weet je klant dat je écht hebt geluisterd! 

Tip: Schrijf na elke behandeling een korte notitie op over wat je hebt besproken tijdens de behandeling. 

8. Vergeet de nazorg niet! 
Zeker in het geval van een nieuw kapsel, kan het voor sommige klanten best lastig zijn om het haar thuis goed te stylen. Neem na iedere behandeling even de tijd om te bespreken hoe ze dit het beste kunnen doen, waar ze op moeten letten en welke producten ze het beste kunnen gebruiken. Dit is niet alleen fijn voor je klant, maar ook voor jou! Het is namelijk ook een goede retail verkoop techniek.

×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?