Saloneigenaar Jorindel: “Ik vind het fijn dat ik me hier kan terugtrekken”

Saloneigenaar Jorindel: “Ik vind het fijn dat ik me hier kan terugtrekken”

Haarstylist Jorindel zit niet stil met zijn werk in drie verschillende salons, waaronder natuurlijk zijn eigen salon! Deze bezige bij houdt van de afwisseling en werkt hard voor zijn eigen, succesvolle onderneming. Hoe vind hij het om zelfstandig ondernemer te zijn en wat onderscheid hem en zijn salon van anderen? Lees gauw verder om hier achter te komen! 

Hey Jorindel! Vertel eens, hoe lang ben je al haarstylist?
Ik ben inmiddels al tien jaar als kapper en al vijf jaar zelfstandig. Daarvoor heb ik vijf jaar in dienst gewerkt, samen met Itacy. Nu werkt Itacy bij mij in de salon! 

En waarom heb je er voor gekozen om voor jezelf te gaan werken?
Ik ben voor mezelf gaan werken voor de vrijheid en om van de standaard ‘rode draad’ in het kappersvak af te komen. Mensen zeggen altijd: behandel anderen hoe je zelf ook behandeld wilt worden. Ik bekijk dit op een andere manier, ik kijk namelijk per persoon hoe ze graag behandeld willen worden. Beleving is enorm belangrijk bij mij, ik wil dat al mijn klanten zich bij mij op hun gemak voelen. 

Wat leuk! Wilde je altijd al kapper worden?
Nee! Ik ben hiervoor meubelmaker geweest. Daar was ik erg klaar mee, ik was allergisch voor huisstofmijt en daar had ik enorm last van. Toen zei een vriendin van me, kom in Rotterdam wonen. Ik woonde toen in Den Bosch en dacht: waarom niet? Dus ik ben gegaan! Diezelfde vriendin ging toen de kappersopleiding doen en toen ging ik met haar mee. Zo ben ik er in gerold, ik ging er gewoon voor. Nu ben ik enorm blij met mijn keuze!

We zitten hier nu in jouw eigen haarsalon. Wat doe je anders sinds je een eigen salon hebt?
Ik ben echt bezig met mijn bijdrage aan het milieu. Alles wat we hier gebruiken is vegan en met afbreekbare siliconen. Ik wil uiteindelijk graag gaan werken met Kevin Murphy omdat alles wat zij gebruiken vegan is, én de verpakking zijn gemaakt van gerecycled oceaanplastic. Dat vind ik heel mooi. Dit past goed bij mij. Ik ben geen vegetariër of veganist, maar ik let wel goed op wat ik eet. Het zou gek zijn als ik dat niet in de salon doorvoer.

Salon Jorindel Hair

Verder krijgen klanten bij mij échte aandacht. Ze krijgen altijd verse koffie en ik geef altijd net dat ene stukje extra service wat de ervaring perfect maakt. Wat trouwens ook heel typerend voor mij is, is dat ik vaak de stoel omdraai bij een kleuring. Ik vind het tof dat mensen als laatste zien hoe ze in de salon zijn binnengekomen en daarna pas het eindresultaat. Natuurlijk is dit ook een stukje zelfbescherming, want de aanblik van nat haar is heel anders dan het eind resultaat. Dan krijgen ze een verdraaid beeld. 

Wat vind je het fijnst aan saloneigenaar zijn?
Het is iets waar je trots op kan zijn. Het is kleinschalig, maar het is het begin van iets groots. Het is je eigen plekje.

Ik werk ook op twee andere plekken, namelijk in Baren en ergens anders in Rotterdam. Daar kan het soms heel druk zijn. Ik vind dat aan de ene kant fijn omdat ik kan contacten met veel mensen, maar ik vind het ook fijn dat ik me hier soms kan terugtrekken. Die afwisseling is voor mij wel belangrijk, en hier kan dat gelukkig ook.

Hoe voelt het om in je eigen salon binnen te komen?
Ja, dat gevoel van je eigen sleutel hebben van je eigen salon is echt bijzonder. Het is een plek waar je om je heen kan kijken en kan denken: Dit heb ik zelf opgezet. Ik ben er echt trots op. Het is hard werken om zelfstandig te zijn, maar het is het helemaal waard. Ik denk dan altijd aan dit gezegde: “Doe niks, krijg niks. Doe een beetje, krijg een beetje. Doe veel, krijg veel.”

Wat is de stijl die je wilde creëren in je salon?
Strak en modern, maar toch met een touch of color. Het is een kleine salon met veel glas, dus je ziet van alles gebeuren buiten de salon. Daarom wilde ik de salon aan de binnenkant rustig houden, zodat het niet teveel is. Klanten komen hier voor een rustmomentje, dus ik wil dat ze dat ook ervaren. Als de salon heel chaotisch is krijgen ze minder snel rust.

Hoe heb je het ontwerpen van je interieur aangepakt?
Ik zag al meteen wat ik wilde. Dat is ook dankzij mijn achtergrond als meubelmaker. Ik zag veel lege ruimte en ik wist meteen dat ik daar kasten voor wilde bouwen. Vanaf daar ben ik het langzaam gaan uitbreiden. 

Salon Jorindel Hair
Salon Jorindel Hair

Wat is het favoriete onderdeel aan je interieur?
Het wandje achter de wasunit en de kast om het keukenblok. En het koffieapparaat, die valt lekker op en maakt ook nog eens hele lekkere koffie! Vooral de wand brengt lekker veel groen, leven en kleur in mijn salon. 

Op die wand staat in lichtletters: “liefde”. Betekent dat iets voor jou?
Zeker, dat betekent heel veel voor mij. Het begon eigenlijk bij een tattoo die ik altijd wilde met de tekst: “There’s always beauty in the world”. We zijn namelijk allemaal veel bezig met het feit dat de wereld kapot gaat, maar ik vind dat we nooit mogen vergeten dat er ook heel veel liefde is in de wereld en in de mensen. Daarnaast betekent liefde voor mij iemand blij maken, ook in mijn salon. Als ik iemand mooi maak, maakt dat mij en mijn klanten vrolijk. Je denkt misschien wel: “Het is maar haar”, maar een mooi kapsel kan heel veel doen met een mens. 

Heb je advies voor anderen die hun eigen salon gaan inrichten?
Doe vooral wat dicht bij je staat, en wees niet bang om fouten te maken. Laat het er vooral rustig uit zien. Mensen komen graag in een salon om zichzelf te zijn, dus als het heel druk en chaotisch is, komen mensen minder snel tot rust. Jij zelf moet opvallen, jij maakt de salon.

En wat is je advies aan iemand die een eigen onderneming in de beautybranche wil starten?
Doen. Liever spijt krijgen van iets wat je gedaan hebt, dan van iets wat je niet gedaan hebt. Van fouten zul je leren en je wordt er alleen maar beter van.

Meer weten over Jorindel? Volg hem op Instagram!
Ook je eigen salon openen? Lees hier hoe dat werkt!

×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?