Je salon inrichten? 11 saloneigenaren delen hun top tips!

Je salon inrichten? 11 saloneigenaren delen hun top tips!

Het inrichten van je salon; het is een enorm creatief en persoonlijk proces. Onderschat het belang van je saloninterieur niet, want het is dé visuele vertaling van de kernwaarden van jouw bedrijf. Het is wat jouw klanten als eerste zien en je wilt natuurlijk een goede eerste indruk maken. Daarnaast breng jij zelf het grootste gedeelte van je dag door in je salon, dus is het fijn als jij je daar ook prettig voelt. 

Maar hoe pak je dat dan aan, het ontwerpen van je salon? Wij vroegen het aan de ervaringsdeskundigen zelf. 13 saloneigenaren geven jou hun tops tips om je eigen salon in te richten! 

Selam (Salon Selam Treats Beauty)
Het is zó belangrijk om je eigen salon zelf in te richten. Iedereen werkt op zijn eigen manier, dus het is wel fijn dat je het kunt inrichten naar wat voor jou het fijnste werkt! 

Wat mij echt hielp, is om alles op te meten en om met schilderstape af te plakken waar alles komt te staan. Zo heb je een duidelijk overzicht van hoe het eruit komt te zien. Als je het alleen op het oog probeert in te schatten kun je nog wel eens voor verrassingen komen te staan.

Jorindel (Salon Jorindel Hair)
Ik zag al meteen wat ik wilde. Dat is ook dankzij mijn achtergrond als meubelmaker. Ik zag veel lege ruimte en ik wist meteen dat ik daar kasten voor wilde bouwen. Vanaf daar ben ik het langzaam gaan uitbreiden.

Doe vooral wat dicht bij je staat en wees niet bang om fouten te maken. Laat het er vooral rustig uit zien. Mensen komen graag in een salon om zichzelf te zijn, dus als het heel druk en chaotisch is, komen mensen minder snel tot rust. Jij zelf moet opvallen, jij maakt de salon.

Skye en Sufyan (Salon Skye Moretti & Sufyan Sairani)
Sufyan: Toen ik onze salon zag, wist ik meteen: we moeten hier niet veel te veel in zetten, dan lijkt het al snel te klein. Ik wist ook al dat ik het strak wilde hebben, niet te veel tierelantijntjes. Ik wilde dat als mensen hier binnen komen, het meteen aanvoelt als een moderne ruimte. Op basis van deze ideeën ben ik gewoon spullen gaan inkopen. 

Het inkopen van meubels is ook best gek, want je koopt allemaal dingen waarvan je denkt dat het leuk gaat staan, maar uiteindelijk weet je dat niet tot het erin staat.

Skye: Ja, probeer het daarom echt te visualiseren voordat je het in je salon zet.

Sufyan: Mijn belangrijkste tip: Do whatever makes you feel good. Als jij in een regenboogkleurige salon wilt werken, do it. Zolang het maar bij jou past.

Skye: Inderdaad. Laat vooral je karakter zien! Als je niet zo goed weet wat je mooi vindt, ga dan eerst op onderzoek uit en kijk wat het beste bij jou past. 

Natalia (Salon Haarconcept)
Het ontwerp van de salon heb ik stap voor stap aangepakt. Eerst heb ik producten uitgekozen en op basis daarvan de kleuren van mijn logo. Op basis daarvan ben ik de salon gaan inrichten. Zo is alles met elkaar verbonden! 

Mijn tip: Volg je intuïtie en je gevoel. Denk na over waar jij voor wilt staan en wat je wilt bieden en laat dat zien in je salon ontwerp. Kies je eigen stijl en volg je hart! 

Marie-José (Salon Massage Boutique)
De sfeer die ik wilde creëren is rust. Het grappige is dat ik zoveel heb zitten Pinteresten voordat ik deze salon ging inrichten, dat ik elke keer weer een andere stijl bedacht voor mijn salon. Ik wilde eerst namelijk helemaal voor Hotel Chique gaan, maar uiteindelijk heb ik toch gekozen voor Japandi. Dat is een mix van voornamelijk Scandinavisch en een beetje Japans, maar dan met iets meer kleur. Ook Wabi Sabi vind ik een mooi concept die je terugziet in mijn salon, waarbij imperfectie centraal staat. Het is heel makkelijk om iets precies te doen zoals het moet, maar dan wordt het niet eigen, dan zit er geen persoonlijkheid in.

Mijn advies; kies voor één stijl, dan is het makkelijker dan je denkt. Als je wilt mixen, ga dan voor 80/20, want het is heel makkelijk om bij alles te denken: dit is leuk! Maar dan wordt het snel rommelig. Dus denk bij alles: is dit echt mijn stijl? Dan blijft het kalm. Geef er daarnaast wel een eigen twist aan, het mag wel een beetje persoonlijkheid uitstralen.

Chiara (Chiara Studios)
Ik vond het heel leuk om mijn eigen salon in te richten. Ik heb mijn best gedaan om alles bij elkaar te laten passen, zoals mijn salon interieur en mijn website. Dat duurde even, maar dat is nu denk ik wel gelukt. Ik krijg vaak van klanten te horen dat alles klopt, dus dat vind ik wel fijn! 

Ik had zelf in het begin dat ik dezelfde vibe wil creëren als ik thuis heb, maar dat werkt niet. Mijn advies: maak van je salon écht je salon en houd daarbij je merk in gedachten. Laat wat je thuis hebt qua inrichting los en maak iets geheel nieuws.

Amber (The Dutchess Barbershop)
Ik wilde niet een doorsnee shop zijn. Dat heb ik geprobeerd te bereiken door verschillende materialen te gebruiken, bijvoorbeeld door hout en staal te combineren. Mijn spullen komen overal vandaan: Kwantum, Ikea en de bioscoopstoelen van marktplaats.

Ik had alles al uitgewerkt voordat het erin kwam, ik had het precies in mijn hoofd. Ik wist precies welke kleur de kastjes moesten worden, welke kleur de muur moest worden en dat ik een groot frame wilde voor onder mijn wasbak en pedicure stoel. Vanuit dat idee heb ik mijn hele salon ingericht.

Om verrassingen te voorkomen is het onwijs handig om alles goed uit te tekenen en tot op de centimeter op te meten. Het scheelt een hoop, je kan niet gokken. Wij hebben echt alles opgemeten en daar heb ik heel veel profijt van gehad.

Renee (Salon Formé Amsterdam)
Bij het inrichten van mijn salon had ik weinig tijd, maar gelukkig had ik een duidelijke visie. Het moest organisch zijn en vooral van Nederlandse makers komen. Dat sluit ook aan bij de producten die ik verkoop in mijn salon, die zijn namelijk duurzaam. Daarom komen bijvoorbeeld de stoelen in mijn salon van een Nederlands bedrijf.

Mijn advies is: go with your gut feeling. Volg je instinct, en laat je persoonlijkheid zien in je design. Probeer het te visualiseren. Ik heb mood borden gemaakt en de salon uitgetekend. Zo zag ik ook dat het niet te vol was. Zo maak je het heel erg visueel en makkelijk. 

Annalia (Salon Hair by Annalia)
Ik wilde dat mijn salon niet aanvoelde als een typische haarsalon. Daarom heb ik bijvoorbeeld voor een grote ronde spiegel gekozen, want die zie je niet vaak in een salon. Ik heb voor knusse, relaxende kleuren gekozen, omdat ik wil dat mijn salon als een relaxende bubbel aanvoelt voor mijn klanten. Ze kunnen hier komen, en helemaal zichzelf en relaxed zijn. Ik heb er ook bewust voor gekozen om weinig producten in mijn salon te zetten, omdat ik er persoonlijk niet zo van houd om te veel opties te hebben. 

Ik zeg altijd: wij saloneigenaren hebben de macht in handen, dus gebruik dat! Als je je salon nog moet inrichten, maak dan keuzes die jou blij en dankbaar laten voelen. Het is een enorm voorrecht om saloneigenaar te kunnen zijn.

Kae (Salon Kae Hair)
Wat voornamelijk belangrijk was voor mij was dat mijn klanten mijn kleurstation kunnen zien. Daarom heb ik dat opengelaten. Ik wilde ook dat mijn salon niet voelde als een standaard salon, ik wilde juist dat het inspiratievol is voor mijn klanten.

Als je een unieke salon wilt maken, probeer je inspiratie dan ergens anders vandaan te halen. Focus niet alleen op het ‘salon’ gedeelte. Probeer het vanuit een andere invalshoek te bekijken. Ter voorbeeld: Mijn motto is “Spice Up Your Daily Life”. Dat is waarom de inrichting van mijn salon is geïnspireerd op een keuken, met kruiden! Sommige mensen zijn al pittig, maar ik kan je nog pittiger maken door middel van een cool kapsel.

Iris (Studio The Bubble)
Als ik in zo’n proces zit, ga ik automatisch helemaal openstaan voor wat er op mijn pad komt. Zo kwam ik op een gegeven moment iets tegen in de Vogue living, waarvan ik meteen dacht: ja, dit is het! Dat artikel heette ook nog eens “In je bubbel”, hoe toevallig? Het moest zo zijn! Ze hadden hier geschreven over prikkelloze interieurstijlen met een bepaald kleurenpalet, en dat sprak mij heel erg aan. Ik heb ook goed naar de ruimte gekeken, omdat het een kleine ruimte is, dus het moest ook wel licht en ruimtelijk overkomen.

Ga voor wat jou enthousiast maakt. Schaf dingen aan waarvan je denkt: oh yes, dit wil ik echt in mijn salon hebben! Koop alleen dingen waar jij blije gevoelens van krijgt. Een voorbeeld hoe dat bij mij ging: Ik had eerst plankjes gekocht in de kleur van de vloer omdat ik dacht dat dat mooi was. Toen had ik dat opgehangen en werd ik er helemaal niet blij van. Die heb ik nu vervangen door gekleurde plankjes waar ik wél heel blij van wordt. 

Ook altijd al gedroomd van je eigen salon? Wordt saloneigenaar, richt je salon hélemaal in naar jouw smaak en verwelkom je klanten. Lees hier hoe je saloneigenaar wordt!

×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?