Fabian: “Ik wil laten zien dat het wél schoon en klimaatbewust kan.”

Fabian: “Ik wil laten zien dat het wél schoon en klimaatbewust kan.”

Deze week werden we verwelkomd in de prachtige, gloednieuwe salon van Fabian. Al jaren droomde Fabian ervan om alleen maar met duurzame producten te werken en nu heeft hij daar nog een schepje bovenop gedaan: Hij opende een zero-waste salon. Wat houdt dat in en hoe heeft hij dit in zijn hele salon doorgevoerd? Dit en meer lees je in het interview hieronder!

Hoi Fabian! Wat voor werk doe jij in je salon?
Ik ben allround haarstylist en ik ben gespecialiseerd in kleuren en dry-cutting. Ik maak geen onderscheid tussen dames en heren in mijn salon. Iedereen is welkom!

Hoe ben je in dit vak begonnen?
Dat is heel grappig gelopen, want ik had het kappersvak vroeger echt niet om mijn lijstje staan van dingen die ik wilde doen. Op een gegeven moment had ik een relatie met iemand in Schotland en hij was haarstylist. Door hem ben ik het kappersvak eigenlijk heel anders gaan zien. Ik ging zelf altijd naar een goedkope kapper, gewoon even snel omdat het iets was wat moest gebeuren, maar door hem zag ik dat dat ook anders kon. 

Hij werkte in een hoog segment en zo kwam ik erachter dat je er eigenlijk heel veel creativiteit in kwijt kunt. Ik heb vroeger wel een Hbo-studie gedaan, maar daar ben ik mee gestopt omdat ik echt het menselijk contact miste. In het kappersvak heb ik een perfecte combinatie gevonden van creativiteit en het menselijke aspect.

Waarom heb je de keuze gemaakt om een eigen salon te openen?
Deels omdat ik heel eigenwijs ben. Ik weet wat ik leuk vindt en ik ben heel zelfstandig, dus ik vind het prettig om mijn eigen keuzes te kunnen maken. Daarnaast was een grote reden voor mij ook dat het beter verdient. Je kunt als zelfstandige in deze wereld veel meer verdienen dan in loondienst.

De vrijheid die ik heb als saloneigenaar is voor mij echt belangrijk. Het is enorm fijn om zelf te kunnen bepalen wanneer ik werk en welke merken ik gebruik in de salon.

Salon Fabian van der Steen

Wat doe je anders sinds je een eigen salon hebt?
Ik heb vorig jaar een heftige burn-out gehad. Toen heb ik wel gemerkt dat het nu tijd is om voor mezelf te kiezen en duidelijk mijn grenzen aan te geven. Daarom is de grootste verandering in mijn salon dat ik niet meer door allerlei hoepels spring voor mijn werk. Mijn klanten, klantenbinding en klantenwerving zijn natuurlijk ontzettend belangrijk, maar ik wil mezelf niet kapot werken. Ik wil alles op mijn eigen tempo doen.

Hoe voelt het nu om in je eigen salon te werken, en s’morgens binnen te komen?
Ja, dat voelt heel fijn. Het is echt relaxed. Ik zet meestal even de aroma-diffuser aan als ik binnenkom en luister naar rustige muziek. Heerlijk om op mijn eigen manier de dag op te starten.

Wat is het concept van jouw salon?
Ik ben vorig jaar in aanraking gekomen met Oway en hun filosofie sprak me heel erg aan. Zij staan voor duurzaamheid en willen een zo’n klein mogelijke footprint achterlaten op onze aarde. Ik vond dat zo’n goed concept dat ik dat helemaal ben gaan doorvoeren in mijn salon.

Daarom heb ik nu een zero-waste salon. Ik wil zo min mogelijk afval produceren en zo veel mogelijk natuurlijke producten gebruiken. Ik wilde altijd al met schone producten werken, dus ik ben blij dat ik dat nu op mijn eigen manier kan doen. Ik heb echt overal over nagedacht, zelfs mijn wasmiddel is een blok zeep! Ook mijn visitekaartjes zijn gemaakt van gerecycled papier en de producten waarmee ik werk zijn allemaal helemaal natuurlijk.

Wat wil je dat jouw salon uitstraalt naar je klanten?
Dat het schoon en klimaatbewust kán. Dat dat niet betekent dat je in hoeft te leveren op luxe en kwaliteit, maar dat het elkaar juist kan versterken. Ik denk dat de natuurlijke producten die ik gebruik ook echt beter werken, want je smeert het toch op je huid. Het feit dat er geen verdachte stoffen in de producten zitten, dat maakt het wat mij betreft al een beter product. 

Welk gevoel wilde je creëren in jouw salon?
Ik vind het belangrijk dat het hier relaxed en ongedwongen is. Dat past bij mij, want ik vind het zelf ook belangrijk dat ik me ergens volledig op mijn gemak voel. Dat wil ik ook uitdragen naar mijn klanten. 

De producten die ik gebruik passen daar ook goed bij. Die ruiken zo ontzettend lekker dat elke behandeling een soort mini-kruidentherapiesessie is. Ik merk aan mijn klanten dat ze dat enorm fijn vinden, ze kunnen hier helemaal ontspannen.

Hoe heb je het ontwerpen van je interieur aangepakt?
Ik ben gewoon begonnen. Ik ben niet iemand die dingen heel erg plant of een vast stappenplan volgt. Ik neem dingen gewoon zoals het komt en zo heb ik ook het ontwerpen van mijn salon aangepakt. 

Wat is je favoriete onderdeel aan je interieur?
Ik vind de take-away bar heel cool. Oway heeft deze bar in het leven geroepen zodat je proefjes mee kunt geven aan je klanten. Het systeem is helemaal circulair, want de potjes en flesjes die ik meegeef kan ik ook weer terugkrijgen en hergebruiken. Dat vind ik super gaaf. 

Heb je een advies voor anderen die hun eigen salon gaan inrichten?
Mijn advies: Zorg dat je genoeg kastruimte hebt. Je klant hoeft niet alle producten en spullen te zien die je in je salon hebt liggen. Berg dit allemaal netjes op in kastruimte zodat je salon alsnog rustig overkomt! 

En een business advies voor iemand die een eigen salon wilt gaan openen?
Ja, maak gebruik van je bestaande netwerk om je business op te bouwen. Ik maak zelf helemaal geen gebruik van social media voor mijn salon, maar mijn salon loopt hartstikke goed! Ik heb tijdens mijn burn-out besloten om te stoppen met social media omdat ik er ongelukkig van werd. Toen ben ik gaan zoeken naar andere manieren om je salon te marketen. Daarom maak ik nu gebruik van mijn netwerk, door bijvoorbeeld tell-a-friend kaarten mee te geven aan vrienden en familie en bestaande klanten. Zo krijgen zij zelf korting, maar ook de klanten die ze aanbrengen. Mond-tot-mond reclame werkt in mijn opinie echt het beste.

Wil je Fabian blijven volgen? Neem dan eens en kijkje op zijn website!
Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden om je eigen salon te openen? Lees hier hoe dat werkt!

×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?