Creëer je inkomen in retail: 5 simpele salestechnieken

Creëer je inkomen in retail: 5 simpele salestechnieken

In een jaar vol lockdowns is één ding duidelijk geworden: het is enorm fijn om een extra inkomstenbron achter de hand te hebben, naast je dagelijkse salon inkomsten. Een inkomstenbron die in tijden van nood en lockdowns wél door blijft lopen. Een goed voorbeeld van zo’n inkomstenbron waar ook jij in je salon aan kunt werken is de verkoop van producten.

Vind je dit moeilijk? Geen zorgen, je bent niet de enige. Veel haarstylisten kampen met hetzelfde probleem. Ze zijn ontzettend goed in wat ze doen, maar de sales van producten blijft een knelpunt. Dat is ook logisch, want daar zijn ze meestal helemaal niet voor opgeleid. Toch hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. Ook jij kan het, het is enkel een kwestie van het toepassen van een aantal slimme verkooptechnieken.

1. Bied niet té veel opties
Vuistregel nummer één in de retailbranche: geef opties, maar niet té veel opties. Onderzoek wijst uit dat wanneer mensen te veel opties hebben, ze vaker helemaal niets kopen. En dát willen we juist voorkomen.

Waar gaat dit dan mis? Wanneer een mens te veel opties krijgt, is niks kopen simpelweg de makkelijkste uitweg. Veel mensen hebben helemaal geen zin om de voor- en nadelen van ál die producten te vergelijken, dus kopen ze liever niks. 

Hoe ga je hier het beste mee om? De volgende regels kunnen je hierbij helpen:

 • Beperk het aantal soorten producten. Welke producten verkoop je eigenlijk nooit? En welke producten ben je zelf minder tevreden over? Haar deze er bijvoorbeeld uit. Minder opties is meer verkopen!
 • Zet niet te veel aantallen van hetzelfde product op de plank. Kies liever voor twee of drie stuks van hetzelfde product, in plaats van de hele plank vol.
 • Creëer mini-collecties. Je kunt dit bijvoorbeeld sorteren op haartype. Zo hoeven je klanten geen aandacht te besteden aan producten die voor hen niet interessant zijn.
 • Help je klanten bij hun keuze. Laat ze niet in het duister tasten en begeleid ze met jouw expertise. Je hoeft het niet op te dringen, maar vergeet niet dat je klant jou ziet als de expert op dit gebied. Wees dus niet bang om je persoonlijke aanbevelingen te geven.

2. Stimuleer rondkijken
Een grote fout die vaak gemaakt wordt is het wegstoppen van producten achter glazen deurtjes of achter je receptie. Het resultaat is dat je klant de producten niet kan of durft te pakken. Voor veel klanten is de drempel om zelf om een product te vragen te hoog, dus kopen ze niks. Maak het je klanten makkelijk door de producten binnen handbereik te zetten. Zo stimuleer je ze om zelf een kijkje te nemen.

3. Gebruik duidelijke productomschrijvingen 
Duidelijke productomschrijvingen maken een wereld van verschil. In de praktijk blijkt dat klanten wederom liever niks kopen, dan dat ze zelf om informatie moeten vragen over de producten. Het is daarom handig als alles in één oogopslag duidelijk is. Zorg dat de namen, prijzen en formaten van alle producten duidelijk zichtbaar zijn. 

Pro tip: Persoonlijke aanbevelingen zijn een goede verkooptechniek. Zet dit ook in bij je producten! Je kunt bijvoorbeeld een sticker op jouw favoriete producten plakken waaruit blijkt dat het jouw persoonlijke favorieten zijn.

4. Plaats je producten slim
Een belangrijke regel in de retailing business is: producten op ooghoogte worden sneller gekocht. Let maar eens op wat je in een supermarkt ziet. Vaak staan de meeste premium items op ooghoogte en afgeprijsde artikelen op de lagere planken. Ook alle impuls-koopjes staan vrijwel altijd tussen middel- en ooghoogte. Waarom kijken we hiernaar? Omdat supermarkten uitgebreid onderzoek hebben gedaan naar de beste product plaatsingen. Ze hebben het voorwerk dus al gedaan! Het is daarom helemaal niet zo gek om deze technieken te kopiëren in jouw salon. 

Wat zijn nog meer slimme plaatsingen die vaak worden gebruikt in supermarkten?

 • Gebruik een oneven aantal displays
 • Zet donkere producten onderaan je display
 • Verlicht je displays
 • Zet producten bij de check-out

5. Zet de interactie met je klanten slim in
Vergeet niet dat de interactie met je klant een van de belangrijkste tools is voor de verkoop van producten. Vermijd agressieve verkoopmethoden en focus je voornamelijk op educatie. Leer je klanten over wat de producten voor hen kunnen doen, maar probeer het niet direct te verkopen. Hier zijn een aantal momenten wanneer je dat goed kunt toepassen: 

 • De consultatie: dit is een top moment om aan te geven welke producten het beste helpen bij de specifieke behandeling van de klant. Door uit te leggen welke schade de behandeling zou kunnen veroorzaken (bijvoorbeeld door een heftig bleekmiddel) kun je makkelijk een bruggetje maken naar welke producten het haar beschermen en gezond houden tijdens en na de behandeling.
 • Tijdens het wassen: geef aan waarom je bepaalde producten gebruikt. Wat onderscheidt dit product van anderen en waarom is het zo goed voor deze klant? 
 • Styling: heeft je klant een lastig te stylen kapsel? Geef aan welke producten daarbij zouden kunnen helpen. Niet elke klant doet aan veel styling thuis, dus houd daar wel rekening mee.
 • De check-out: wist je dat je 90% meer kans hebt op de verkoop van een product als je er drie bij de kassa hebt staan? Let op: bij twee of vier producten zakt dit percentage alweer naar 50%.

Wil je meer tips voor in de salon? Lees hier hoe je binnen no-time nieuwe klanten binnenhaalt!

×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?