8 tips om jouw salon te verduurzamen

8 tips om jouw salon te verduurzamen

Al jarenlang is duurzaamheid een trend in de salon-business, maar inmiddels is het meer dan dat: het is een verantwoordelijkheid. De klimaatverandering is een groeiend probleem en als groot-verbruikers van schadelijke producten kunnen saloneigenaren er niet langer onderuit: het is tijd om slimme, milieubewuste keuzes te maken. Gelukkig zijn steeds meer saloneigenaren hier bewust mee bezig. 

Éen ding is duidelijk: we moeten extra lief zijn voor onze planeet. Daarom geven we je een aantal tips waarmee jij als saloneigenaar ook je steentje kunt bijdragen. 

Reduce & re-use! 

Als je alle wegwerpproducten die je jaarlijks in de salon gebruikt op een hoop zou gooien, dan schrik je je waarschijnlijk een ongeluk. Het is absurd hoeveel de gemiddelde salon weggooit aan plastic flessen, handschoenen, mondkapjes, noem maar op. Gelukkig zijn er voor al deze producten inmiddels veel betere oplossingen. 

1. Gebruik/verkoop hervulbare productverpakkingen 
Het gebruiken en verkopen van navulverpakkingen is goed omdat je zo veel plastic afval bespaart. Je kunt eventueel ook kiezen voor merken die bio-afbreekbare verpakkingen aanbieden. Mocht je dan toch iets weggooien, hoef je je daar geen zorgen over te maken. 

Tip: Maak het hergebruiken van navulverpakkingen ook interessant voor je klanten. Als je klant de navulverpakking bij de volgende afspraak weer meeneemt, kun je een korting op de behandeling of het volgende product geven.

2. Gebruik bio-afbreekbare handschoenen (en mondkapjes!)
Bioplastic is een fantastische uitvinding waar jij in de salon ook gebruik van kunt maken. Zo kun je onder andere mondkapjes en handschoenen aanschaffen die zijn gemaakt van bio-plastic, waardoor jij ze zonder schuldgevoel kunt gebruiken en weggooien. Vergeet niet om alsnog je afval te scheiden! Kleine moeite, grote impact. 

3. Overweeg overstappen op zeepblokken
Zeepblokken lijken misschien ouderwets, maar niets is minder waar: zeepblokken zijn weer terug van weggeweest. Dat is niet alleen omdat ze ontzettend leuk staan in je badkamer, maar ook omdat ze beter zijn voor het milieu. Ze zijn namelijk niet verpakt in plastic, dus je produceert minder plastic afval. Daarnaast veroorzaakt de productie van zeepblokken 10 keer minder koolstofuitstoot dan vloeibare zeep! Je kunt zeepblokken aanschaffen voor o.a. shampoo, handzeep, afwasmiddel en gewoon wasmiddel!

4. E-mail de bonnetjes naar klanten 
Laten we niet vergeten dat papierverbruik ook een negatieve impact kan hebben op ons milieu. Dit is gelukkig makkelijk opgelost door je klanten standaard hun bonnetjes te mailen! Wil je klant toch een geprint bonnetje? Dan kun je altijd nog gebruik maken van gerecycled papier. (net zoals de visitekaartjes van saloneigenaar Fabian op de foto hierboven!)

Let op de ingrediëntenlijst 

In salons wordt veelal gebruik gemaakt van producten vol met chemicaliën en andere schadelijke stoffen, terwijl er absoluut geen tekort is aan betere alternatieven. Het kan best confronterend zijn, maar durf eens op het ingrediëntenlabel te kijken voordat je iets aanschaft (en let dan ook eens op dierproeven!).

5. Gebruik haarverf zonder ammoniak
Dagelijks spoelen we allerlei schadelijke stoffen door de gootsteen, zoals ammoniak.  Ammoniak is niet alleen maar slecht voor je eigen gezondheid én voor je haar, maar ook voor de natuur. Wanneer ammoniak in het water terecht komt kan het een negatieve impact hebben op het ecosysteem. Probeer dus eens te kijken naar verfkleuren zonder ammoniak! Zowel de natuur als jouw gezondheid zullen je dankbaar zijn!

6. Kies voor natuurlijke productlijnen. 
Ammoniak is niet de enige giftige stof die in je producten zit. Ook de shampoos, maskers en andere producten die je gebruikt bevatten vaak allerlei stoffen waarvan niet eens duidelijk is wat de impact op de natuur is. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook genoeg merken die alleen maar gebruik maken van natuurlijke ingrediënten, zodat jij dit zonder schuldgevoel door de gootsteen kunt spoelen! 

Ga voor een eco-friendly interieur 

7. Kies voor duurzame materialen 
Ook bij het inrichten van je salon kun je milieubewuste keuzes maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor producten die gemaakt zijn van duurzaam of gerecycled materiaal. Niet alleen is dit goed voor het milieu, maar ook voor de uitstraling van je eco-friendly salon! 

8. Ga eens langs een tweedehandswinkel
Vintage is hip! Neem dus ook eens een kijkje in een tweedehandswinkel. Met een beetje creativiteit en een goed oog kun je gaafste dingen vinden en oppimpen voor in jouw salon. 

Wat is jouw beste tip voor een eco-friendly salon? Deel het met ons op Instagram
Wil je meer weten over het openen van je eigen salon? Lees hier hoe je je eigen salon opent!

×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?