Hoe maak je de beste foto’s van jouw werk?

Hoe maak je de beste foto’s van jouw werk?

Tegenwoordig zijn sociale media niet meer weg te slaan uit ons dagelijks leven. We staan ermee op en we gaan er letterlijk mee naar bed. Ook in de salon zijn we er veel mee bezig en we delen ons werk massaal online. Maar hoe maak je nou een écht goede foto van jouw creaties? We weten allemaal hoe lastig het kan zijn om een “perfect picture” te creëren, vooral met een smartphone. Zo maak je al gauw 20 foto’s tot je eindelijk de perfecte foto hebt. De perfecte foto maak je ook niet zomaar, maar deze tips & tricks zullen je een handje op weg helpen! 

Before we get started: maak altijd eerst de lens die je wilt gebruiken schoon met een zachte doek, een schone lens is essentieel!

Het belang van een goede foto
Een foto zegt vaak meer dan woorden en brengt jouw salon online tot leven. Door middel van jouw foto’s laat je zien wie je bent, waar je voor staat, wat je kwaliteiten en specialiteiten zijn en wat jouw salon onderscheidt van anderen. Denk er dus vooraf over na wat je precies wilt uitstralen en hoe je wilt overkomen bij jouw volgers en (potentiële) klanten.

Let op de achtergrond
Een van de meest belangrijke aspecten van een foto op social media is de achtergrond. Er is niks erger dan een foto van jouw prachtige werk die verpest wordt door een rommelige achtergrond. Een simpele achtergrond is het beste, dus een rustige witte muur is everything you need. Zo leidt de achtergrond niet af van waar de foto om draait: jouw werk. Je zou ervoor kunnen kiezen om een achtergrond doek aan te schaffen. Dit is een doek op een rol die je kunt ophangen, kunt uitrollen wanneer je een foto gaat maken en weer inrolt wanneer je klaar bent. Op die manier heb je altijd de perfecte achtergrond. Deze doeken heb je in allerlei kleuren. 

Het allerbelangrijkste: licht
Goed licht is echt een must have. Er is geen één filter die een vreselijke belichting kan herstellen. Het liefst wil je een foto met helder/zacht licht, zonder schaduwen. Natuurlijk licht is het beste. Heb je dat niet? Dan zijn er gelukkig oplossingen voor licht met een professionele uitstraling, zoals een ringlight of een lightbox. Deze tools kunnen je op weg helpen naar een goede foto. Heb jij bijvoorbeeld een eigen nagelsalon? Dan kun je het best gebruik maken van een lightbox voor productfotografie. Hierin komen jouw creaties het beste tot zijn recht. Ben je een salon die zich bezighoudt met kapsels en make-up? Dan is een ringlight wat voor jou! Deze lamp schijnt zacht en direct licht op een onderwerp, waardoor er geen schaduwen ontstaan. Daarnaast hebben sommige lampen de mogelijkheid om er een camera of smartphone in te plaatsen. Superhandig toch? 

Compositie & rasterlijnen
Vind je het vervelend dat jouw foto’s scheef staan of dat het onderwerp niet in het midden staat? Maak dan gebruik van rasterlijnen. Alle smartphones hebben een rasterlijnfunctie. Als je dit inschakelt, kun je controleren of je foto gecentreerd is en of de compositie klopt. Maar hoe schakel je deze rasterlijnen in? Hieronder een korte uitleg:

iOS: Instellingen – Camera – Raster
Android: Camera – Instellingen (tandwieltje) – Hulplijnen

Wanneer je regelmatig “before & after” foto’s maakt, probeer deze dan altijd op dezelfde locatie, hoek en belichting te maken. Dit zorgt voor continuïteit op jouw pagina.

Filters & Apps
We hebben gauw de neiging om filters en apps te gebruiken om vanalles aan te passen aan onze foto’s, zoals de belichting en/of het contract. Maar, let maar op: als je bovenstaande stappen toepast zul je deze filters en apps niet meer zo hard nodig hebben.

Je kunt er natuurlijk altijd nog voor kiezen om uiteindelijk nog wat kleine aanpassingen te doen, om bijvoorbeeld de kleur beter tot zijn recht te laten komen. Toch kun je er het beste voor zorgen dat je niet te veel verandert, zodat jouw creaties er op de foto hetzelfde uitzien als in het echt. Je wilt tenslotte je klanten een goed beeld laten zien van jouw talent!

Uiteindelijk hoef je niet veel na te denken over het proces. Deze tips lijken misschien veel, maar het draait allemaal om het uiten van jouw persoonlijke style of merk. Vergeet niet om er plezier in te hebben en zelf te spelen met jouw creativiteit, have fun with it!

Altijd al gedroomd van je eigen salon? Lees hier hoe jij saloneigenaar wordt.
Meer leren over social media in de salon? Vind hier 6 socialmediatips die elke saloneigenaar moet weten.


×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?