Lockdown #3: 12 tips om deze lockdown door te komen

Lockdown #3: 12 tips om deze lockdown door te komen

Helaas is het weer zover, lockdown nummer 3, tijd om allemaal onze deuren weer te sluiten. Hoe moeilijk het ook is; het is niet slim om nu bij de pakken neer te gaan zitten. Juist nu, in deze lastige tijd, is het goed om te kijken naar wat je wél kunt doen. Daarom hebben topstylisten en saloneigenaren Renee Somers en Tobias Menges de handen ineen geslagen. Zij geven vandaag hun allerbeste tips hoe jij deze moeilijke lockdown doorkomt. 

Je klanten & afspraken

Wat doe je met je bestaande afspraken? Je kunt hiervoor een aantal verschillende tactieken toepassen.

1. Alle afspraken verzetten 

Renee gaat voor de meest betrokken aanpak: zij kiest ervoor al haar afspraken opnieuw in te plannen direct na de lockdown. Je bent dan wat langer bezig, en je loopt het risico om straks wéér alles te moeten verplaatsen, maar het heeft ook een groot voordeel. Je hebt zo namelijk weer extra contactmomenten met je klanten, wat ook je productverkoop kan stimuleren. Wanneer je je klant spreekt, vraag je gewoon: “Heb je verder nog wat nodig?”, en wie weet verkoop je nog wat producten. 

2. Een wachtlijst
Een andere strategie die Renee en Tobias benoemen is het creëren van een wachtlijst. Ook deze tactiek wordt door vele salons toegepast. Het grote voordeel hiervan is dat je niet eindeloos bezig bent met het opnieuw verzetten van afspraken. 

Tip: Vergeet niet om je agenda online ook te sluiten! Anders blijf je bezig. 

3. Blijf in contact
Het is enorm belangrijk om in contact te blijven met je klanten, zeker als je producten wilt blijven verkopen tijdens de lockdown. Kies je voor een wachtlijst, dan is het sowieso goed om nog wat extra contactmomenten in te bouwen zodat je klanten je niet vergeten. 

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een wekelijkse/maandelijkse nieuwsbrief te versturen, of je klanten zo nu en dan een appje te sturen. Vertel ze bijvoorbeeld welke services/producten je ze nu nog wél kunt bieden. Nu het toch de feestmaand is, zou je ze zelfs een feestelijke kaart kunnen sturen. Je klanten waarderen dit! Zo creëer je klantloyaliteit. 

Acties

Ondanks dat je geen haar meer kunt doen, zijn er wel een aantal andere services die je zou kunnen aanbieden tijdens de lockdown. 

4. Giftcards
Renee: “Ik ben zelf geen groot fan van giftcards, omdat dat meer uitstel van executie is. Wat je wel kunt doen, als je dan toch gebruik wilt maken van giftcards, is daar voorwaarden aan verbinden. Zo kun je bij een giftcard van bijvoorbeeld € 50 instellen dat je klanten die in 3 afspraken kunnen verdelen. Zo heb je toch nog wat inkomen wanneer ze met de giftcard langskomen.”

5. Organiseer een loting
Winacties zijn leuk, maar je wilt in deze tijd natuurlijk ook wat hard nodige inkomsten genereren. Met een slimme twist kun je van een win-actie gelukkig ook een inkomstenbron maken. Hoe? Maak er een loterij van! 

Zo’n loterij hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. De prijs kan bijvoorbeeld een jaar lang gratis föhnen zijn, en de loterij kan gewoon online plaatsvinden. Plaats het in je story’s, of zelfs in je nieuwsbrief, en zorg dat iedereen bij jou een lootje kan aanschaffen. Stuur betaalverzoeken, verdeel de lootjes, en klaar!

Tip: Het is wel slim om aan deze loting wat voorwaarden te verbinden. Als je bijvoorbeeld voor een jaar lang gratis föhnen gaat, kun je instellen dat ze hier slechts 1 keer per week gebruik van mogen maken. 

6. Bied online videoconsulten aan
Zeker tijdens de kerstdagen hebben je klanten behoefte aan feestelijk haar. Dit kun je oplossen door online videoconsulten aan te bieden, waarbij je ze helemaal van begin tot eind begeleidt met de styling van een prachtig kapsel.

Tip: Je kunt voor deze consulten ook product-pakketjes verkopen waarmee ze de styling nóg beter kunnen doen, én jij verdient er nog wat extra’s op! 

Moet je écht dicht?

Er zijn een aantal regelingen waarmee je mogelijk nog steeds wat werk zou kunnen verrichten.

7. Haarwerken
Net zoals bij de vorige lockdowns mogen de haarwerk-specialisten de medisch noodzakelijke zorg voor hun cliënten gewoon blijven leveren. Zij zijn uitgezonderd van de lockdown. Het gaat hierbij wel echt alleen om de zorgwerkzaamheden en niet om gebruikelijke kapperswerkzaamheden, zoals het knippen en kleuren van klanten. Kapperswerkzaamheden in relatie tot het haarwerk mogen wel verricht worden.

8. Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (WKKGZ)
Sommig schoonheidssalons vallen onder de WKKGZ. Deze salons mogen op dit moment open blijven en enkel de werkzaamheden uitvoeren die onder deze wet vallen. Ben jij benieuwd of je hieronder valt? Kijk dan op de website van de rijksoverheid

Inkomsten en uitgaven

Het is handig om te kijken wat je kunt doen aan je verdere inkomsten en uitgaven. Kun je ergens nog extra inkomen genereren, of iets extra’s besparen?

9. Kijk of je recht heb op vergoedingen van de overheid
Het is enorm fijn als je van de overheid hulp kunt krijgen om deze tijd door te komen, maar let wel op: veel vergoedingen zijn eigenlijk slechts leningen, dus deze moet je weer terugbetalen. Dit is dus meer uitstel van executie. Als je dat niet per se nodig hebt, is het misschien verstandig om te overwegen dat niet aan te nemen.

10. Kun je je maandelijkse kosten verlagen?
Mogelijk zijn er bepaalde kosten die je tijdelijk kunt stopzetten. Bel bijvoorbeeld je sportschool en kijk of je abonnement kan worden gepauzeerd. Bestel wat minder vaak eten, doe goedkoper boodschappen, en kijk of je eens wat goedkopere kerstcadeautjes kunt aanschaffen. Je kunt elke euro deze maand waarschijnlijk goed gebruiken, en er is bijna altijd wel ruimte voor besparing!

11. Stel eventueel je belasting uit
Sommige bedrijven hebben door corona ook het recht om hun belasting uit te stellen. Daarmee is het probleem niet geheel opgelost – je moet het later namelijk alsnog betalen – maar het geeft in dit moment wel wat ruimte. Maar we hebben het vaker gezegd vandaag: ook dit is uitstel van executie. Doe dit alleen als het écht nodig is. 

12. Kun je een andere baan aannemen?
Natuurlijk is er altijd nog de optie om direct een andere inkomstenbron te creëren door middel van een (tijdelijke) baan in loondienst. Kijk eens of je bij een essentiële winkel in de buurt aan de slag kunt, en als dat niet mogelijk is zoeken ze tegenwoordig bij de GGD bijna altijd wel mensen. Het is misschien niet je dream-job, maar geld is geld. 

×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?