Productverkoop tijdens lockdown

Productverkoop tijdens lockdown

De pandemie is nog steeds in volle gang en de salons zijn helaas nog steeds gesloten. Toch wil je als salon inkomsten binnenkrijgen, maar hoe doe je dat tijdens een lockdown? Productverkoop is een van de weinige mogelijkheden om toch nog inkomsten te generen, dus vandaag geven we je een aantal handige tips om je productverkoop te stimuleren. 

Think outside the box
Het “normale” leven veranderde in maart 2020, maar op dit moment is iedereen gewend aan de nieuwe manier van shoppen. Bedenk nieuwe en andere manieren om klanten naar je social media of webshop te lokken, of om ze er gewoon aan te herinneren dat je er nog bent. Hieronder een paar manieren:

  • Zet een YouTube kanaal op om producten uit de salon onder de aandacht te brengen en om kijkers te helpen ‘proberen voordat ze kopen’. In plaats van Youtube kun je eventueel ook kiezen voor IGTV. 
  • Maak video’s op TikTok en laat zien hoe je bepaalde producten (thuis) gebruikt. 
  • Als de maatregelen het toelaten, overweeg dan een pop-upwinkel in de buitenlucht! Als je bijvoorbeeld eco-producten verkoopt, kunt je een verkoopdag organiseren in een plaatselijk park of bos.

Denk aan de behoeftes van de klant
Tijdens deze lockdown verkoop je mogelijk producten die momenteel niet relevant zijn voor jouw klanten. Klanten zijn op dit moment op zoek naar producten die thuis te gebruiken zijn. Bedenk hoe je jouw productaanbod in deze tijd kan aanpassen aan de behoeften van jouw klanten. Denk hierbij aan kleurkits, treatments en kleurmaskers voor aan huis of biedt online trainingen aan hoe ze met jouw kleurkit hun eigen haar kunnen kleuren op de juiste manier.

Zet een online winkel op
Je bent het vast wel eens tegengekomen, salons die hun eigen webshop op hebben gezet om toch producten te kunnen verkopen. Tijdens de lockdown zien we ze steeds vaker. Een online webshop is een goed alternatief om toch aan inkomsten te komen. Zo laat je je klanten zien dat je er nog steeds bent en kunnen ze gemakkelijk producten bij je inkopen. Dankzij platforms zoals Shopify, Squarespace, WIX en BigCommerce is het lanceren van een online webshop easy peacy!

Gebruik sociale media!
Er is ontzettend veel dat je kunt doen met social media. Het hoeft je geen cent te kosten en het kan je veel opleveren.

Deel regelmatig berichten op jouw socialmediakanalen. Vergeet niet om hashtags te plaatsen, want dit helpt mensen om jou en jouw berichten te vinden. Plaats daarnaast een link naar de webshop of direct naar het product. Dit maakt het shoppen snel en gemakkelijk voor jouw klanten. 

Maak een video of ga live op de socialmediakanalen waarin jij actief laat zien welke producten je verkoopt en wat je ermee kunt. Kies je ervoor om live te gaan? Promoot van tevoren wat er gaat gebeuren en wanneer je live gaat, zodat iedereen ervan af weet. 

Ben je niet ready voor video of om live te gaan? Maak dan foto’s van de producten geordend op categorie, zoals verzorging en styling. Hoe specifieker, hoe beter. Laat je klanten zien wat je allemaal in huis hebt, maar vergeet niet: bij teveel keuze kopen klanten liever niks. Daarom is het slim om producten zoveel mogelijk te promoten in niches (krullend haar, stijl haar, droog haar, etc) en hen 3 verschillende opties te bieden. 

Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om dit op een bepaald moment in te plannen, zodat jouw volgers/klanten weten wanneer ze iets kunnen verwachten. Als je dit duidelijk communiceert, zul je na een tijdje merken dat steeds meer klanten steeds terugkomen! 

Communiceer de maatregelen
Zorg ervoor dat jouw klanten weten dat shoppen bij jou veilig is en laat zien welke extra maatregelen je hebt genomen. Maak bijvoorbeeld video over hoe “Click and Collect” bij jou in de salon werkt. Moeten zij jou een berichtje sturen op social media? Komen ze de producten ophalen of bezorg jij het thuis? Of verkoop je alleen producten via de webshop? Als het protocol helder en simpel is zullen je klanten sneller overgaan tot koop.

Informeer je klanten ook over je contactmogelijkheden, zoals een Facebook-chat, Whatsapp of gewoon een ouderwets belletje. Als je een webshop hebt is het een goede overweging om een ​​”Live Chat-widget” op jouw website in te stellen, zoals “Tawk.to”, die gratis is!

Meer weten over hoe je goed gebruik maakt van tijd tijdens de lockdown? Lees hier 5 tips hoe jij je tijd slim inzet.

×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?