Hoe maak je indruk met jouw lichaamstaal in de salon?

Hoe maak je indruk met jouw lichaamstaal in de salon?

New year, new me, toch? Het nieuwe jaar is aangebroken en de salons mogen weer open, tijd voor een frisse start. Bij een nieuw jaar horen goede voornemens en wij dagen je uit om het verbeteren van je lichaamstaal in de salons daar onderdeel van te maken. Waarom?  Omdat je lichaamstaal een essentieel hulpmiddel is om indruk te maken op je klanten. Door goede non-verbale communicatie kun je ervoor zorgen dat klanten zich meer op hun gemak voelen tijdens het bezoek bij jou in de salon. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kun je jouw klanten een meer gepersonaliseerde salonervaring bieden, dit leidt tot meer vertrouwen, loyaliteit en uiteindelijk een beter klantbehoud!

Maar wat is salon lichaamstaal eigenlijk?
Lichaamstaal is een vorm van non-verbale communicatie in de salon waarbij een intentie of gevoel wordt overgebracht. Gezichtsuitdrukkingen, gebaren en houdingen zijn allemaal vormen van lichaamstaal die innerlijke emoties weerspiegelen. Dit kan zowel positief als negatief zijn.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat onze woorden slechts 7% zijn van de totale boodschap die we overbrengen, en onze tone of voice 38%. De rest is allemaal lichaamstaal. Dit is de reden waarom berichtjes en e-mails gemakkelijk verkeerd kunnen worden opgevat en beledigend kunnen overkomen. Het is dus duidelijk dat lichaamstaal een cruciaal onderdeel is van onze communicatie.

Begin voordat je de klant hebt begroet
Vanaf het eerste moment dat je je klant ziet, begin je met het opbouwen van een relatie. Je wilt dat je klant zich direct op zijn/haar gemak bij je voelt, dus is het van essentieel belang dat je non-verbale communicatie vanaf het eerste moment goed zit. Dit is de sterke basis van een goede klantrelatie! Om te zorgen dat je non-verbale communicatie goed zit, is het belangrijk om jouw type klant goed te kennen en om te bepalen wat jij naar je klant wilt uitstralen. Op basis daarvan je kun je jezelf een houding geven. 
Vraag jezelf dus eerst af: Hoe gedraagt mijn ideale klant zich en wat wil ik naar mijn ideale klant uitstralen? En welk gedrag en welke houding passen daarbij? 

Lachen & oogcontact

Smile!
Lachen is makkelijker gezegd dan gedaan als je geen goede dag hebt (en dat snappen we allemaal!), maar een oprechte glimlach, waarbij zowel jouw ogen als jouw mond betrokken zijn, laat de klant zien dat je te vertrouwen bent en oprechte interesse hebt. 

Oogcontact
De juiste hoeveelheid oogcontact is een belangrijk onderdeel van elk gesprek. Goed oogcontact laat zien dat je interesse en de volledige aandacht hebt. Maar wat is de juiste hoeveelheid oogcontact? Uit onderzoek is gebleken dat het voor beide partijen (jijzelf en jouw klant) comfortabel is om tijdens ongeveer 60 tot 70% van een gesprek oogcontact te houden. Probeer het oogcontact niet te forceren, maar behoud genoeg oogcontact om te laten zien dat je betrokken bent. Let wel op dat te lang of intens staren mensen zenuwachtig kan maken en tot ongemakkelijke situaties kan leiden. 

We hebben allemaal wel eens een gesprek hebben meegemaakt waarbij de ander afgeleid was. Je voelde je waarschijnlijk onbelangrijk en vooral geïrriteerd. Jouw klanten zijn niet anders. Constant je telefoon checken, berichtjes lezen of je zelf in de spiegel aankijken geeft negatieve signalen af naar je klant. Jouw klant verdient jouw volledige aandacht en respect. Je daden spreken meer dan woorden, dus leg die telefoon weg en maak van jouw klanten je prioriteit!

Ruimtelijke grenzen en aanraking
De salon is een omgeving waar klanten kunnen verwachten dat je dicht bij ze staat en ze aanraakt, maar dit betekent niet dat ze zich er prettig bij voelen. In andere alledaagse omgevingen zijn onze ruimtelijke grenzen veel groter. Nauw contact wordt vaak alleen van goede vrienden, familie of dierbaren geaccepteerd. 

Omdat je nauw samenwerkt met je klanten, of het nu gaat of het nu gaat om haar-, gezichts- of lichaamsbehandelingen, moet je hun ruimtelijke grenzen altijd accepteren. Daarom is het belangrijk om op de lichaamstaal van je klant te letten om aanwijzingen te krijgen of ze zich op hun gemak voelen of niet. Vertel je klant vooraf wat je gaat doen en vraag altijd toestemming voor het starten van een behandeling. Respect tonen voor de grenzen van jouw klant kan helpen om een comfortabelere ervaring te creëren. 

Als je dit goed doet, kun je overigens razendsnel een hechte relatie opbouwen. Is het je nooit opgevallen hoe snel klanten over hun privéleven vertellen? Je bevindt je in een unieke positie! Onderzoekt toont namelijk aan dat de intimiteit van je werk in de salon een hechtere en meer vertrouwde band opbouwt dan in elke andere branche! 

Spiegelen
Spiegelen is een subtiele, maar effectieve manier om een goede relatie met je klanten op te bouwen. Hierbij weerspiegel je het gedrag, het spraakpatroon, de gebaren en het energielevel van je klant. Hiermee straal je empathie en begrip uit, het geeft je klant een gevoel van verbondenheid. 

Zorg ervoor dat je bij het voeren van een consult tegenover je klant zit en je volledige aandacht erbij hebt. 

Bonus tip: Wil je écht indruk maken bij je klant? Combineer deze lichaamstaal met een persoonlijke benadering, door de klant bij de voornaam aan te spreken. 

Nog een paar extra tips:

  • Door te knikken, je hoofd naar één kant te kantelen en naar je klant toe te zitten/staan tijdens een gesprek stel je jouw klanten gerust en laat je zien dat je betrokken bent bij het gesprek. 
  • Probeer negatieve signalen te vermijden, zoals achteroverleunen of je handen in je zak houden tijdens een gesprek. Beiden kunnen suggereren dat je niet geïnteresseerd bent en geen respect hebt voor die persoon. 
  • Door met je hoofd te knikken terwijl iemand spreekt, moedig je iemand aan om door te praten en zich open te stellen. Uit onderzoek blijkt dat mensen drie tot vier keer meer praten dan normaal wanneer de luisteraar op deze manier knikt. 
  • Je komt zelfverzekerd over als je rechtop staat, je hoofd recht houdt, je schouders ontspant en als je jouw gewicht gelijkmatig verdeeld over beide benen. Dus niet aan je sieraden/haar friemelen en geen nagels bijten!

Conclusie
Dus, betrap je jezelf erop dat je naar je klant luistert met gekruiste armen, of dat je tussendoor stiekem op je horloge of je telefoon kijkt? Onthoud dan: Je lichaamstaal zegt veel meer dan je denkt, ondanks dat je het misschien niet zo bedoelt. 

Wil je meer weten over hoe je klanten de perfecte salonervaring kan geven? Lees hier 8 services die onmisbaar zijn voor deze perfecte salonervaring!

×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?