Zó word jij pro verkoper in de salon!

Zó word jij pro verkoper in de salon!

Tegenwoordig shoppen mensen veel liever online vanwege gemak, maar desondanks blijft één ding hetzelfde: Als je jouw klanten een fijne salonervaring biedt, is de kans groot dat ze producten bij jou inkopen. Vergeet dus niet om jouw salon slim in te richten voor productverkoop. Hoe richt je jouw salon optimaal in om productverkoop te stimuleren? Deze tips kunnen je daarbij helpen! 

Producten in de salon
Het is belangrijk om je klanten niet te overladen met producten. Minder opties betekent in de praktijk vaak meer verkopen! De vuistregel in de retailbranche luidt dan ook als volgt: geef opties, maar niet té veel opties. Uit onderzoek blijkt wanneer mensen te veel opties hebben, ze vaker helemaal niets kopen. Maak het in plaats daarvan gemakkelijker voor je klanten om te vinden wat ze zoeken door middel van gecategoriseerde planken. Op die manier zorg je ervoor dat elk producttype zijn eigen gebied heeft. Zorg er ook voor dat de prijzen bij de producten staan, want als klanten hier zelf om moeten vragen kopen ze vaak liever niks. 

Impulsaankopen
Wist je dat producten bij de receptie verantwoordelijk zijn voor 80% van de impulsaankopen van klanten? Daarom zijn mee-pakkers tijdens het afrekenen een handige truc om op het laatst nog iets te verkopen. Plaats bijvoorbeeld een mand met producten van reisformaat, zoals haarlak of haar mouse, bij de receptie.

“Try Me”
Maak een “Try Me” plek in je salon om klanten producten te laten testen. Handig is om daarbij een spiegel, een stoel en een aantal testers neer te zetten. Ook zijn voor de hygiene een paar wattenschijfjes, wattenstaafjes en tissues een goede toevoeging. Heb je hier geen plek  Je zou klanten ook een gratis miniproduct kunnen meegeven. Op die manier kan de klant dit product testen voordat ze overgaan tot het daadwerkelijke product met de grotere inhoud. 

Fris de etalages op 
Ga mee met de trends en seizoenswisselingen. Denk aan Halloween, Kerst, Pasen en de zomermaanden. Daarnaast trekken georganiseerde, creatieve, kleurrijke salons en productdisplays veel meer aandacht. De visuele indruk van een klant is ontzettend belangrijk!

Tip: De eerste plek waar je klanten kijken als ze jouw salon binnenkomen is rechts. Plaatst dus aan de rechterkant een display met producten, zodat dat het eerste opvalt. 

Kleur in de salon
Het kiezen van de juiste kleuren voor jouw salon is een onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien en een groot verschil kan maken, vooral als het gaat over inkomsten. Klanten worden steeds veeleisender en zijn op zoek naar kwaliteit tegen de juiste prijs. Daarbij kijken ze niet alleen naar de behandelingen, maar ook naar het gevoel dat zij hebben bij de salon. Daarom mag het ontwerpen van jouw salon niet aan het lot worden overgelaten. Vooral de gekozen kleuren voor de wanden en de gebruikte materialen zijn belangrijk. 

Over het algemeen moet jouw salon een comfortabele plek zijn waar de klant tot rust kan komen, want zoals we weten, hoe meer de klant tot rust komt, hoe groter de kans is dat hij iets gaat kopen. Hoe meer jij jouw salon personaliseert, het een eigen karakter en originaliteit krijgt, hoe groter het succes! En dat is natuurlijk ook met kleur. 

Elke kleur heeft een ander effect op onze hersenen en op emotionele veranderingen. We hebben het dan over “kleurenpsychologie”. Hieronder lees je hoe emoties en stemmingen beïnvloed kunnen worden door kleuren.

  • Wit: Wit wordt geassocieerd met zuiverheid, reinheid, veiligheid, vrede, onschuld en helderheid. Ook wordt het beschouwd als een synoniem van perfectie. Door de kleur wit ervaren we een gevoel van rust.
  • Blauw: Blauw is een koele kleur die vertrouwen en veiligheid wekt. Daarom wordt deze kleur vaak gebruikt door financiële diensten.
  • Geel: De kleur van de zon. Deze kleur communiceert positiviteit en optimisme. Ook stimuleert de kleur geel creativiteit en energie. 
  • Groen: Geeft kalmte en frisheid aan. Afhankelijk van het verschil in de groene tinten kan het ook verschillende betekenissen hebben: de donkere en diepe tinten groen worden meestal geassocieerd met rijkdom, terwijl de lichtere tinten zorgen voor rust en ontspanning.
  • Rood: Rood is de kleur van energie, vuur, provocerend en een kleur om de aandacht te trekken. Het kan passie opwekken, maar het kan ook een gevaar zijn…
  • Paars: Paars roept mysterie en spiritualiteit op. Lavendeltinten zijn meer vatbaar voor romantiek en nostalgie. 
  • Oranje: De kleur van uitbundigheid, plezier en vitaliteit. Oranje wordt vaak geassocieerd met jongere klanten. In lichtere tinten past het goed op het gebied van gezondheid en schoonheid. 
  • Zwart: Zwart is de kleur van luxe. Duidt op stabiliteit en duurzaamheid, daarom is het vaak een kenmerkende kleur van dure producten. 
  • Bruin: De kleur van aarde, straalt een gevoel van stabiliteit en duurzaamheid uit. De heldere tinten, die dicht bij een oker en baksteen kleur komen, worden positief geassocieerd met iets luxueus. 

If They Can’t “Steal It”… They Won’t Buy It!

Deze zin heb je vast wel eens voorbij horen komen en is een goede tactiek als het gaat om verkopen. Als producten verstopt staan achter een toonbank of opgesloten staan in een kast zal het lastig worden om deze producten te verkopen. Verplaats ze in plaats daarvan naar een plek waar klanten er makkelijk bij kunnen en ze eventueel kunnen “stelen”. Als je de ruimte hebt, is een kleine tafel een goed idee!

×

The Gallery Salon Studios

× Hoe kan ik je helpen?